Book worms & șoricei

IT (Orașul bântuit) by Stephen King – recenzie

Am citit „IT”, l-am trăit pe „IT”, timp de o saptamână „IT” m-a urmărit și pe mine, l-am respirat și m-am străduit să îl și expir. Pentru că a rămas pe acolo, pe undeva prin aerul meu.

Sunt aproape o mie de pagini, lucru deloc de neglijat, pe alocuri dificil de citit și nu din cauza pasajelor plictisitoare care îi lipsesc cu desăvârșire ci din cauză că trăiești pe pielea ta ceea ce micuțele personaje trăiesc pe pielea lor. E o lume minunată populată de copii, cu miros de vanilie si vată de zahăr, bâlciuri și baloane colorate. Mai greu e atunci când simți paloarea dulce-vanilată că se apropie, mai rău e atunci când vezi cu ochii minții un balon pe care s-a semnat Pennywise. E rău pentru că atunci începe totul: furia, groaza, teama, fuga, ritualurile. E groaznic să-i vezi pe copii cum se pun în calea răului încercând să-l oprească, e groaznic să vezi cum moartea sfârtecă trupuri în miros de pudră de talc și valuri de baloane colorate. E moartea veselă.

Dacă vei citi cartea geniului o să ai parte de o experiență dură, poate una dintre cele mai dure experiențe din activitatea de cititor dar nu o să regreți nicio literă, nicio silabă, niciun minut pe care l-ai petrecut citind povestea orașului Derry.

Țin să menționez că traducerea e ireproșabilă, e ca și cum Stephen ar fi scris cartea direct în limba română. Citiți și o să vedeți că am dreptate.

Mai multe nu vreau să spun pentru că aș da prea multe spoilere și e mai frumos atunci când descoperi cartea singur, pagină cu pagină. Ceea ce pot să asigur pe oricine dorește să citească minunăția asta de carte este că acestei capodopere nu-i lipsește nimic, iar ceea ce are din plin e suspansul și prietenia. Prietenia e totul în Derry.

Pe „IT” îl găsiți aici.

pro int edit2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s